Home » Recyclingpogramma Teijin Aramid genomineerd voor Responsible Care-Prijs

Recyclingpogramma Teijin Aramid genomineerd voor Responsible Care-Prijs

6 april 2012

Het recyclingprogramma van Teijin Aramid is genomineerd als kanshebber voor de Responsible Care-Prijs van de VNCI.


Prijs

De Responsible Care-prijs is dé prijs voor projecten binnen de chemische industrie die hun prestaties op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu, duurzame ontwikkeling en ketenbeheer steeds verder verbeteren. Initiatiefnemer VNCI (de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie) reikt de prijs uit aan het meest inspirerende en aansprekende project. Teijin Aramid is, samen met AkzoNobel en Sabic Innovative Plastics, genomineerd als kanshebber voor deze prijs.

Duurzaamheid

Teijin Aramid erkent het toenemende belang van duurzaamheid. Het heeft een grote invloed op haar besluitvorming op het gebied van productie, marketing en verkoop. In haar duurzaamheidactiviteiten wordt
Teijin Aramid gestimuleerd door het moederbedrijf Teijin Ltd, dat onder andere op de Dow Jones Sustainability Index staat genoteerd. De ambitie van Teijin Aramid is om in haar sector de leider te zijn in duurzaamheid. Om dit te bereiken is er een duurzaamheidsprogramma gedefinieerd, waarin het verminderen van de ecologische voetafdruk en de reputatie als duurzaamheidsleider een belangrijke rol speelt.

Recyclingprogramma

Als onderdeel van het duurzaamheidsprogramma neemt recycling bij Teijin Aramid een belangrijke plaats in. Al meer dan 20 jaar wordt zorg gedragen voor het recyclen van het afval dat tijdens het eigen productieproces ontstaat. Sinds 2004 is Teijin Aramid nadrukkelijk extern met recycling aan de slag gegaan in haar waardeketens. Het inrichten van een globale inzamelingsstructuur was de eerste stap. Vervolgens is Teijin Aramid klanten gaan ondersteunen door hen te helpen productieafval te verminderen of weer op te werken. Restafval dat niet meer door de klant opgewerkt kan worden, neemt Teijin Aramid terug. Ook zorgt zij ervoor dat aramide uit de eindproducten gehaald kan worden wanneer deze het einde van hun levensduur bereiken. Op deze manier zet Teijin Aramid zich optimaal in om waardevol aramide een nieuwe bestemming te geven.

In 2008 is het eerste product gelanceerd dat volledig is gebaseerd op gerecycled aramide: Twaron Pulp 0701. Daarna volgde het gerecyclede spun yarn dat inmiddels in twee variaties wordt aangeboden. Met haar kennis op het gebied van eco efficiency, heeft Teijin Aramid de duurzame voordelen van haar gerecyclede product inzichtelijk gemaakt. In 2011 ontving zij hiervoor een TüV certificaat, waarmee de duurzame voordelen ook door een externe partij bevestigd zijn.

Teijin Aramid maakt zich sterk voor recycling en zal dit ook in de toekomst blijven doen, onder andere door middel van investeringen. Nieuwe technologie zal in de komende jaren in Emmen worden geïnstalleerd. Teijin Aramid wil niet wachten tot de markt om recycling producten vraagt, maar gaat voor een proactieve benadering. Daarmee geeft Teijin Aramid invulling aan haar verantwoordelijkheid en ambitie. Het recyclingprogramma van Teijin Aramid is door de VNCI genomineerd voor de Responsible Care-Prijs 2012.

Responsible Care

Het Responsible Care-programma is een wereldwijd initiatief van de chemische industrie. Het initiatief is erop gericht de prestaties van bedrijven op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en duurzaamheid continue te verbeteren. Met de Responsible Care-prijs wil de VNCI Responsible Care verder onder de aandacht brengen. De uitreiking vindt plaats op woensdag 20 juni 2012.

Saskia VerhoevenManager Corporate & Marketing Communication
Mw. Saskia Verhoeven
+31 882 689 068
saskia.verhoeven
teijinaramid
com
E-mail