Home » Persbericht: Een unieke vezel voor een uniek gebouw

Persbericht: Een unieke vezel voor een uniek gebouw

25 november 2011

Twaron maakt nieuwe gevel Stedelijk Museum mogelijk

Arnhem, 25 november 2011 – De karakteristieke nieuwe gevel van het Stedelijk Museum, in de volksmond ‘de badkuip’ genoemd, bestaat uit materiaal dat al net zo uniek is als zijn vorm. Het bevat een composiet met daarin Twaron®, een innovatieve kunstvezel met een aantal unieke eigenschappen.

Twaron is een aramidevezel, is ontwikkeld en wordt geproduceerd en verkocht door Teijin Aramid. Het is een supervezel die onder andere zorgt dat materialen slijtvast worden en daardoor langer meegaan. Toepassing van Twaron in bouwmaterialen past daarmee in de trend van duurzaam bouwen waarin kritisch wordt gekeken naar de eco-footprint en life-cycle van materialen in constructies.

Gebouwen als het Stedelijk Museum moeten verschillende eisen combineren. Vorm en functie moeten elkaar aanvullen. Door de uitzonderlijke constructie moeten bezoekers uitgenodigd en geïnspireerd worden. Maar publieke gebouwen moeten ook veiligheid en comfort bieden. En bovendien future proof zijn. Ook voor de generaties moeten deze gebouwen hun fysieke en esthetische aspecten kunnen blijven waarmaken.

Twaron is een vezel van de toekomst en kan een alternatief zijn voor traditionele materialen. De vezel heeft unieke eigenschappen die duurzame en baanbrekende innovaties en toepassingen mogelijk maakt zoals in de nieuwe gevel.
Zo is Twaron zowel ultrasterk als ultralicht. Bij gelijk gewicht is Twaron minstens 5 keer sterker dan staal en maakt daardoor unieke constructies mogelijk. Twaron is veilig. Het is weliswaar een kunststof maar smelt zelfs bij extreme hitte en bij vuur niet.
De vezel blijft bovendien stabiel onder wisselende weersomstandigheden, wat een pre is bij veranderende eisen als gevolg van klimaatsverandering. Het behoudt zowel zijn vorm als sterkte, nu en in de verre toekomst. Een aantal van die eigenschappen zorgt ervoor dat materialen waarin Twaron verwerkt is, onderhoudsvriendelijk zijn en uitermate duurzaam.

Teijin Ltd. heeft door flinke investering en het leveren van Twaron een belangrijke rol gespeeld in het mogelijk maken van een innovatief en duurzaam bouwwerk als de nieuwe gevel van het Stedelijk Museum. Dit initiatief past in de filosofie van Teijin om bij te dragen aan verbetering van de kwaliteit van leven en het stimuleren en ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Dit geldt voor initiatieven in de directe leefomgeving van onze locaties, in heel Nederland en op internationaal vlak. Oplossingen voor nu en later: human chemistry, human solutions.

Saskia VerhoevenManager Corporate & Marketing Communication
Mw. Saskia Verhoeven
+31 882 689 068
saskia.verhoeven
teijinaramid
com
E-mail