Home » Persbericht: Het grootste kunststofgebouw ter wereld

Persbericht: Het grootste kunststofgebouw ter wereld

20 juli 2011

Founder Teijin Aramid over de bouw van het nieuwe Stedelijk Museum

Veel mensen weten dat het Stedelijk Museum draait om kunst, maar hoeveel mensen weten dat de nieuwbouw gemaakt is van kunststof? Vanaf het ontwerp zijn er verschillende uitdagingen geweest om deze gedurfde constructie te verwezenlijken. En waarom verbindt een Japans bedrijf zich aan dit Nederlandse museum? Een toelichting van Danny Wilms Floet als technisch ingenieur bij Teijin Aramid, die vanuit zijn rol de verschillende partijen heeft ondersteund bij de ontwikkeling van het kunststofgebouw.

Nederland, en Amsterdam specifiek, heeft straks een museum als icoon dat zich kan meten met gebouwen als het Guggenheim in Bilbao en de Eiffeltoren in Parijs: de één gemaakt van titanium en de ander van staal. Het gebouw plaatst zich met deze kunststofgevel tussen wereldberoemde gebouwen van bijzondere materialen. BenthemCrouwel architekten heeft een ontwerp gemaakt waarbij de gevel uit één vlak bestaat met een oppervlakte van 3000 vierkante meter, dat glad is en glanst in de zon. Een architectonisch hoogstandje dat nog nergens in de wereld is te zien. De grote gevel, die door zijn vorm en glans al snel door velen ‘de badkuip’ werd genoemd, wordt momenteel gebouwd door hoofdaannemer VolkerWessels en Holland Composites en is gemaakt van een composietmateriaal dat versterkt is met de Twaron aramidevezel en Tenax koolstofvezel, beide geproduceerd door Teijin. De 100 meter lange gevel bestaat uit 4850 kg Twaron en 4050 kg Tenax, in totaal ruim 8.500 kilometer aan vezel.

De vezels zijn gedoneerd door Teijin Aramid, een Japans bedrijf met haar roots in Nederland. De aramidevezel, Twaron, werd in de jaren 70 ontwikkeld door AkzoNobel en na de overname door het Japanse Teijin is er voortdurend geïnvesteerd in verdere ontwikkeling van deze duurzame vezel. Met de Twaron- en Tenax-vezel versterkte gevel draagt Teijin bij aan een nieuw baanbrekend gebouw waarover nog lang gesproken zal worden. “Vanuit ons gedachtegoed en het feit dat een combinatieconstructie van Twaron en Tenax de enige oplossing is om dit bijzondere bouwvolume te realiseren, hebben we snel besloten om Main Founder te worden van het Stedelijk Museum.”

“Wat veel mensen nog niet weten, is dat Twaron bij gelijk gewicht wel vijf keer sterker is dan staal en tegen extreme temperaturen kan. Hoogwaardige vezels worden steeds vaker ingezet in verschillende producten waar gewicht, sterkte en gedrag bij temperatuur belangrijk is, maar ook als duurzame vervanger. Twaron vind je in autobanden, glasvezelkabels, de scheepsbouw, vliegtuigindustrie, maar ook als asbestvervanger in remschijven. In de bouw wordt het nu toegepast voor de versterking van bruggen en betonnen pilaren, vaak in gebieden met aardbevingsgevaar.”

Een analyse van het ingenieursburo Solico heeft laten zien dat een composiet met de combinatie van Twaron en Tenax tot een gevel zou leiden met een minimale thermische uitzetting.“ Om uiteindelijk een 100 meter naadloze gevel te krijgen, die optisch uit één stuk lijkt te bestaan, geldt elke millimeter. Een gevel op basis van glasvezel of aluminium zou bijvoorbeeld leiden tot een uitzetting van ongeveer 17,5 cm bij een temperatuurstijging van

-20 tot +50 graden Celsius. Het was dus van belang dat de individuele composietpanelen zo weinig mogelijk uitzetten of krimpen bij temperatuurschommelingen. Met gebruik van Twaron en Tenax voor een naadloze gevel is er een uitzetting van 1 mm per graad Celsius temperatuurstijging. Daar waar de hars in het composiet uitzet bij stijgende temperatuur, gedragen zowel Twaron als Tenax zich precies andersom en krimpen. Door de tegengestelde effecten en door de juiste hoeveelheden toe te passen, wordt krimp of uitzetting van het composietpaneel nagenoeg voorkomen en staat er straks een gevel praktisch zonder naden en voegen.